Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Εφαρμογή του Ν.3843/2010 για υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, κλπ

imi
Με το Ν. 3843/10 επιχειρείται η αντιμετώπιση του «φαινομένου» της μετατροπής των ημιυπαιθρίων χώρων, υπογείων και άλλων χώρων σε χώρους κύριας χρήσης καθώς και της προσθήκης χώρων εντός του εγκεκριμένου όγκου του κτιρίου.



Η ρύθμιση αφορά μόνο σε χώρους οι οποίοι εντάσσονται μέσα στον εγκεκριμένο όγκο κατά την οικοδομική άδεια η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί έως 02-07-09. Μεταγενέστερη αναθεώρηση που δεν επηρεάζει τον ρυθμιζόμενο χώρο (πχ.αναθεώρηση για αλλαγή επιβλέποντα, παράταση ισχύος της άδειας κλπ) δεν απαγορεύει την υπαγωγή του στη ρύθμιση.
Εγκεκριμένος κτιριακός όγκος είναι το κέλυφος του κτιρίου που φαίνεται στην οικοδομική άδεια από το δάπεδο του υπογείου μέχρι το δώμα ή την στέγη.
Με τις διατάξεις αυτές αντιμετωπίζονται μόνο χώροι που έχουν προκύψει από υπερβάσεις δόμησης και αλλαγή χρήσης μέσα στο περίγραμμα του εγκεκριμένου όγκου νομίμως υφιστάμενου κτιρίου, δηλαδή ημιυπαίθριοι χώροι, πατάρια, σοφίτες, pilotis, φωταγωγοί ή άλλου ανοικτού χώρου που προσμετράται στην κάλυψη, υπόγειοι χώροι, χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, χώροι –αίθουσες κοινωνικών εκδηλώσεων κλπ) και δεν ρυθμίζεται καμία παράβαση έξω από τον όγκο αυτό, όπως δώματα, κλεισμένα μπαλκόνια, πέργκολες κλπ ( τα οποία βρίσκονται εκτός του ιδεατού στερεού και του νομίμου ύψους του κτιρίου) ούτε η μετατροπή των παραπάνω χώρων σε χρήση απαγορευόμενη στην περιοχή των ακινήτων.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ [Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ (ΨΙΛΟΣ ΚΥΡΙΟΣ) Ή ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΣ]
  2. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ (Ν.1599/1986) εις διπλούν η οποία θα περιλαμβάνει:
ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΦΜ,ΔΟΥ, ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΕΤΟΣ Οικ. Αδείας ,ΕΜΒΑΔΟΝ ΧΩΡΟΥ & ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΥ, ΚΤΙΡΙΟ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΑΛΛΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Ή ΑΛΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
3) Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ η οποία περιλαμβάνει:
1)ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΟΥ, 2)ΕΜΒΑΔΟΝ ΧΩΡΟΥ
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ 5 ΑΡΘΡΟ 6 ΠΑΡ.1 ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ως εμβαδόν δαπέδου (δεν συμπεριλαμβάνονται οι τοιχοποιίες βάσει της Οικοδομικής Άδειας) θεωρείται το άθροισμα όλων των χώρων (Ημιυπαίθριοι, πατάρια, υπόγεια, Ηλεκτρομηχανολογικός όροφος, Pilotis, σοφίτες κλπ) ακόμα και εάν το ελεύθερο ύψος τους είναι μικρότερο του 2.20 μ.
3)ΧΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ,ΕΚΤΑΣΗ ΓΗΣ =Εχώρου/Σ.Δ. 4)αντίγραφο ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ Οικ. Αδείας, 5)αντίγραφο ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, 6)αντίγραφο ΚΑΤΟΨΗΣ ΟΡΟΦΟΥ
ΤΑ αντίγραφα είναι είτε ακριβή αντίγραφα των εγκεκριμένων σχεδίων είτε απλά φωτοαντίγραφα για τα οποία βεβαιώνει ο αιτών στην υπεύθυνη δήλωση του ότι είναι ακριβές αντίγραφο του εγκεκριμένου σχεδίου της οικοδομικής αδείας. Τα πατάρια και οι σοφίτες, που δεν έχουν κάτοψη στην οικοδομική άδεια αποτυπώνονται με διαγράμμιση στην κάτοψη του υποκείμενου ορόφου.
4)     ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΠΙ ΠΟΙΝΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ το οποίο θα συμψηφισθεί με το ειδικό πρόστιμο
250€ για ΗΜ.Χ., 350€ για τους υπόλοιπους χώρους και τα δύο παράβολα εάν υπάρχουν διάφορες αλλαγές χρήσεις
  1. ΑΜΟΙΒΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΜΟΙΒΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ 1000Χλ=1000Χ0,23253=232,53€
ΦΕΜ ΚΑΙ ΤΣΜΕΔΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ α) απ’ευθείας έως 8 μήνες από 28-04-2010 (28-12-2010)
β) με συστημένη επιστολή έως 6 μήνες από 28-04-2010 (28-10-2010)
ΣΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
ΤΟ ΕΙΔΙΚO ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ. ΕΝΤΟΣ 60 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΙΤΟΥΝΤΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ
ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ
  • εντός 18 μήνες από 28-04-2010 για ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ,
  • έως 24 μήνες από 28-04-2010 για ΑΛΛΗ ΧΡΗΣΗ
ολόκληρο ή τμηματικά ( 6 ισόποσες δόσεις) 1η δόση εντός 12 μηνών από 28-04-2010
Εφάπαξ έως 1η δόση έχει 10% έκπτωση.
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΜΕ τα παραστατικά εξόφλησης στην Πολεοδομία και τα καταχωρεί σε ηλεκτρονικό αρχείο και στο αντίγραφο της αίτησης.
Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ επέχει θέση διατήρησης της χρήσης του δηλωμένου χώρου για 40 χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου