Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών: Αντιδράσεις για την υποχρεωτική καταβολή εγγύησης

Τα πάνω κάτω στα χιλιάδες επενδυτικά σχέδια που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, έφερε η υπουργική απόφαση, η οποία καθιστά υποχρεωτική την καταβολή εγγύησης υπέρ της ΔΕΗ από τους ενδιαφερομένους.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι υποψήφιοι επενδυτές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (ή άλλης μορφής ανανεώσιμων πηγών) θα πρέπει να καταβάλουν χρηματική εγγύηση.
Στόχος της διάταξης, που θα ενεργοποιηθεί με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, είναι να αποφορτισθεί η αγορά ΑΠΕ από όσους υποβάλουν αιτήσεις χωρίς να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την επένδυση, με αποτέλεσμα αφενός να δεσμεύεται αναίτια χωρητικότητα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου να δημιουρ­γούνται οι προϋποθέσεις για «εμπόριο αδειών».
Οι εγγυήσεις, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του νόμου, θα αφορούν τα συστήματα ΑΠΕ που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, δηλαδή φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι I MW, αιολικά μέχρι 100 KW, κ.λπ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
Ø          Δεν θα απαιτείται εγγύηση για τα συστήματα ΑΠΕ ανεξαρτήτως ισχύος που εγκαθίστανται σε κτίρια (στέγες, βεράντες, κ.λπ.)
Ø          Το ύψος των εγγυήσεων θα κλιμακώνεται ανάλογα με την ισχύ των εγκαταστάσεων και σε περίπτωση κατάπτωσης (αν δηλαδή ο επενδυτής δεν είναι έτοιμος να υλοποιήσει τη σύνδεση με το δίκτυο στην προθεσμία που θα τίθεται στη συμφωνία σύνδεσης με το διαχειριστή του δικτύου) τα έσοδα θα πηγαίνουν στο διαχειριστή.
Το ύψος της εγγυητικής επιστολής καθορίστηκε στα 150 ευρώ ανά kW και αφορά τα συστήματα ισχύος μέχρι και 500 kW, τα οποία εξαιρούνται από την υποχρέωση άδειας παραγωγής, μεταξύ των οποίων και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά».
Η εγγύηση θα καταβάλλεται από τους επενδυτές στο στάδιο της υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης του σταθμού τους με τον διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΗ), ενώ από την υποχρέωση εξαιρούνται τα φωτο­βολταϊκά που εγκαθίστανται σε στέ­γες και κτίρια, καθώς και όσα έχουν ήδη αξιολογηθεί ως προς την οικο­νομική τους δυνατότητα από τη ΡΑΕ.
Πρακτικά, για μια άδεια ενός φω-τοβολταϊκού 100 kW, όπως είναι μια τυπική αίτηση επαγγελματία αγρότη, θα απαιτείται η καταβολή εγγυητικής επιστολής 15.000 ευρώ, ενώ για ένα μεγαλύτερο σύστημα 500 kW το πο­σό της εγγύησης φτάνει τα 75.000 ευρώ.
Η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρχε­ται σε μια προσπάθεια, ώστε να μπει φρένο στο εμπόριο αδειών που αν­θεί στην αγορά φωτοβολταϊκών και να αποτρέψει τους «αεριτζήδες», ε­ξασφαλίζοντας ότι θα προχωρήσουν μόνο οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν εξασφαλίσει την τραπεζική υ­ποστήριξη.
Στην περίπτωση που ο παραγωγός δεν φροντίσει να ηλεκτριστούν οι ε­γκαταστάσεις του σταθμού του μέ­σα σε 18 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, η εγγυητι­κή του επιστολή καταπίπτει υπέρ του διαχειριστή, αλλιώς του επιστρέ­φεται αμέσως μετά τη σύνδεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου