Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Φωτοβολταϊκά στα νησιά: Πράσινο φως για την εγκατάστασή τους

Άναψε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύ μέχρι 150kWp στα διασυνδεδεμένα με το σύστημα νησιά. Με υπουργική απόφαση της υπουρ­γού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, τροποποιείται το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών με ισχύ έως 150kWp και θα αφορά τα εξής νησιά:
Εύβοια, Άνδρο, Τήνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, Σαμοθράκη, Θάσο, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησο, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμο και Ζάκυνθο.
Η άδεια για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στα νησιά θα ανοίξει αυτόματα τον δρόμο για την υλοποίηση επενδύσεων από κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις μικρής χωρητικότητας που συνδέονται κοντά στα σημεία ενεργειακής κατανάλωσης και με αυτό τον τρόπο αποκομίζονται τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη (περιορισμένα έργα σύνδεσης, μείωση απωλειών κ.λπ.).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νέα τροποποίηση φέρνει και μια νέα αναπροσαρμογή των δεδομένων, καθώς με το προηγούμενο καθεστώς στα συγκεκριμένα νησιά υπήρξε κορεσμός στην έκδοση αδειών που αφορούσαν την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Τα εκτιμώμενα τεχνικά περιθώρια ισχύος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για κάθε διασυνδεδεμένο νησί έχουν καθοριστεί με την υπ' αριθμ. 1253/2010 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Τα περιθώρια αυτά μπορούν να επικαιροποιούνται από τη ΡΑΕ με βάση νεότερα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου