Κάθε κτήριο έχει το δικό του ξεχωριστό ύφος και χαρακτήρα, που εκφράζεται μέσω της αρχιτεκτονικής του και, κυρίως σε μια πρώτη ματιά, μέσω της διαμόρφωσης των όψεων του. Με το πέρασμα των χρόνων νέοι τρόποι έκφρασης αναζητούνται και αυτό γίνεται εκτός των άλλων και μέσα από τα υλικά δόμησης. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νέων πρωτοποριακών υλικών, τα οποία βρίσκουν όλο και περισσότερες εφαρμογές στην αρχιτεκτονική των όψεων.
Η πέτρα, το ξύλο, το γυαλί και τα μέταλλα είναι κατεξοχήν επιλογές για επένδυση των όψεων. Νέοι τρόποι κατεργασίας και μορφοποίησης έχουν δώσει σε αυτά νέα μορφή, υφή, τα έχουν «μεταλλάξει» και έχουν διευρύνει τις χρήσεις τους σε συνδυασμό με νέα καινοτόμα υλικά.
Η χρήση πέτρας εξακολουθεί να βρίσκει συχνή εφαρμογή, αφού πλέον μπορεί κανείς να ικανοποιήσει και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις του, με επιλογή οποιουδήποτε χρώματος, μεγέθους, σχήματος και υφής. Με ειδικές κατεργασίες, η πέτρα παίρνει το «ύφος» που ταιριάζει σε κάθε εφαρμογή.
Η διεύρυνση στη χρήση ξύλου στις όψεις έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον μεγάλη γκάμα σχεδίων, χρωμάτων, ποιοτήτων ανάλογα με τα γούστα και την εφαρμογή. Έτσι, το απλό ξύλο, μπορεί για παράδειγμα να επενδυθεί με έναν λεπτό υφασμένο μανδύα γυαλιού που θα του προσφέρει την απαραίτητη προστασία από τις καιρικές συνθήκες, αφού βρίσκεται στο εξωτερικό των κτηρίων.
Όσον αφορά τα μέταλλα, υπάρχει κι εδώ μεγάλη ποικιλία μιας και οι όψεις μπορούν να επενδυθούν με προφίλ από χάλυβα, αλουμίνιο, τιτάνιο, χαλκό, τιτανιούχο ψευδάργυρο, με εύκαμπτα ή άκαμπτα, ανοξείδωτα ή μη πλέγματα αρχιτεκτονικών εφαρμογών, καθώς και με πετάσματα ειδικών εφαρμογών. Τα παραπάνω δίνουν, εξαιτίας της διαφορετικής τους σύστασης, πρωτότυπο αποτέλεσμα στην όψη ενός κτηρίου. Κάποια από αυτά, όπως είναι ο χαλκός έχει τη δυνατότητα να είναι προ-οξειδωμένος, προσφέροντας έτσι ιδιαίτερο χρώμα και μια άλλη αίσθηση. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διάτρησης των μετάλλων, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο δυνατή τη δημιουργία περίπλοκων μορφών και σχεδίων.
Η χρήση γυαλιού σαν επένδυση των όψεων έχει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, πολλούς «θαυμαστές», κι έτσι συναντάται όχι μόνο στα μεγάλα γυάλινα κτήρια γραφείων, αλλά και σε μικρότερα κτηριακά έργα, σε κατοικίες κ.τ.λ. Η ποικιλία είναι τεράστια και περιλαμβάνει προϊόντα γυαλιού σε όλο το φάσμα διαφάνειας ή μη, σε όλα τα χρώματα και σε διάφορα είδη επιφανειών ανάλογα την κατεργασία τους. Η αντοχή τους είναι πλέον αυξημένη και επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Συναντάμε τζάμια θερμομονωτικά, ενεργειακά, με ειδικά πρόσμικτα στη σύστασή τους που τους προσδίδει την απαιτούμενη σκλήρυνση, τζάμια με ενσωματωμένο πλέγμα κ.α.
Το σκυρόδεμα, μπορεί πλέον να αποτελέσει μια ακόμα ενδιαφέρουσα λύση στις όψεις των κτηρίων σε συνδυασμό ή μη με τα παραπάνω. Τύποι σκυροδέματος όπως το εμφανές, το έγχρωμο, το ινοπλισμένο, το ανάγλυφο με εμφανή αδρανή, ακόμα και το σκυρόδεμα που περιέχει φώσφορο, δίνουν μια ιδιαιτερότητα στις κατασκευές όπου χρησιμοποιούνται.
Αν προχωρήσουμε σε ακόμα πιο εξεζητημένες λύσεις, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στα σύνθετα υφάσματα, που καλύπτουν όψεις σε μεταλλικές ή άλλες κατασκευές δημιουργώντας εντυπωσιακά ελαφριά κελύφη, σε ημιδιαφανή πανό από φυσικά πετρώματα, ακόμα και σε διαφανές σκυρόδεμα, με χρήση μείγματος με οπτικές ίνες.
Όλα τα παραπάνω, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους συνδυασμούς για την διαμόρφωση των όψεων, με σκοπό όχι μόνο την ικανοποίηση της αισθητικής αλλά και της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, τα οποία καλούνται πλέον να έχουν φιλική προς το περιβάλλον «συμπεριφορά». Τα στοιχεία των όψεων μπορούν να συντελέσουν στο σκοπό αυτό εφόσον χρησιμοποιηθούν κατάλληλα. Παράδειγμα άμεσης συμβολής σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η επένδυση όψεων με φωτοβολταϊκά συστήματα. Άλλη εφαρμογή, η οποία συναντάται αρκετά συχνά είναι τα εξωτερικά συστήματα σκίασης και οι όψεις διπλού τοιχώματος. Με εύστοχη επιλογή των δομικών υλικών, των θέσεων τους, των κλίσεων και του προσανατολισμού, μπορεί ένα κτήριο, να προστατευθεί κατάλληλα από την ηλιακή ακτινοβολία, να δεχτεί τις θετικές επιρροές του ανέμου, του φωτός, της θερμότητας κι έτσι να βελτιστοποιηθεί η συμπεριφορά του κελύφους του κτηρίου.
Συμπερασματικά, οι δυνατότητες στην επένδυση των όψεων των κτηρίων είναι τεράστιες και αυτό δίνει στον μελετητή και τον ιδιοκτήτη την ευχέρεια επιλογής ανάλογα με τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις τους. Τεράστια ποικιλία σε υλικά, σχήματα, μεγέθη, χρώματα, εξεζητημένες ιδιότητες προϊόντων, αφήνουν την φαντασία να δημιουργήσει όλο και πιο ενδιαφέροντα κτήρια «ζωγραφίζοντας» στον καμβά των όψεων τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου